Jelenlegi hely

Címlap

Fontosabb események 2015-ben 7.

2015. 06. 12. Megkapta a pápai bullát, beiktatták Kocsis Fülöp érsek-metropolitát

Kocsis Fülöp a metropólia vezetőjeként az Attila téri székesegyházban tartott vecsernyén kapta meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház március 19-ei megalakításáról rendelkező pápai bullát.

A beiktatási ceremónia első lépése a debreceni székhelyűvé lett Hajdúdorogi Metropólia megalakulásának kihirdetése volt március 23-án, ezt követte a beiktatás a metropolitai székbe. A pápai bulla az eddigi Hajdúdorogi Egyházmegyének főegyházmegyei rangot adott, a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből pedig létrehozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kiterjedő Nyíregyházi Egyházmegyét.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita ekkor elmondta: megrendülten áll a csoda előtt az egész görögkatolikus egyház, s kiváltképp ő maga, aki néhány éve még egyszerű, elvonult szerzetesi életre vágyott, most pedig a történelmi pillanatban Magyarország első görögkatolikus metropolitája lett.

A magyar görögkatolikus metropólia eddig nem létezett, a környező országokban azonban elég gyorsan kialakult ez az egyházmegyei rendszer. Romániában és Ukrajnában több metropólia létezik, amelyek országonként közösen alkotnak egy nagyobb egységet, a nagyérsekséget. Szlovákiában három egyházmegye – az eperjesi, a kassai és a pozsonyi – létezik, megalakulásuk tíz évvel előzte meg a magyarországit.

– A magyar görögkatolikusok most érkeztek el erre a pontra, immár elégé erősek ahhoz, hogy metropóliaként működjenek tovább – hangsúlyozta nemrégiben Kocsis Fülöp.

A beiktatáson jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke, valamint több püspök, hazai és külföldi egyházi személyiség is. A pápai bullát Alberto Bottari de Castello pápai nuncius hozta el.

A székesegyház az ünnepségre megtelt, akik nem jutottak be, kivetítőn kísérhették figyelemmel az eseményeket. A Magyar Püspöki Konferencia üzenetét Erdő Péter hozta el. A bíboros azt hangsúlyozta: az új metropólia szerves része a katolikus egyháznak. Az esztergom-budapesti érsek arról is beszélt, hogy a magyar görögkatolikus egyház elnevezésében minden szónak jelentése van: katolikus, tehát része a katolikus egyház teljes közösségének, görög, tehát az összes Magyarországon élő bizánci rítusú hívő egyháza, és magyar, tehát az összes magyar felekezettel összefogva járul hozzá hazánk előrehaladásához.

Kocsis Fülöpöt köszöntötte még Bosák Nándor katolikus megyéspüspök és a refomátus egyház részéről Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszédében arra mutatott rá: a metropólia és a metropolita rang önmagában semmit sem jelent, ezért arra kért mindenkit, dolgozzanak közösen, hogy még jobban megélhessék hitüket.

“Ha hiszünk abban, hogy a mai esemény Isten akarata szerint van – és miért ne hinnénk ebben -, ki kell fürkészni, meg kell találni mi a célja Istenek ezzel a nagy ajándékkal” – fogalmazott Kocsis Fülöp.

Forrás és videó: http://www.dehir.hu/debrecen/megkapta-a-papai-bullat-beiktattak-kocsis-f...