Jelenlegi hely

Címlap

Fontosabb események 2015-ben 6.

2015_05_18. Orbán Viktor miniszterelnök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek közös sajtótájékoztatót tartottak a kormány és az egyház együttműködése kapcsán.

Mint ismert, Ferenc pápa márciusban alapította meg a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a Hajdúdorogi Metropóliát. Ezzel gyakorlatilag sajátjogú egyházat alapított a pápa a magyarországi görögkatolikusoknak. A görögkatolikus érsekség székhelyének Debrecen városát jelölte ki a pápa.

Kocsis Fülöp első metropolita nemrégiben azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy a Petőfi téren szomszédos egykori Debrecen Hotel épületét és a volt Hatvani István Kollégiumot adják ingyenes hasznosításba a metropólia számára. Április végén a debreceni közgyűlés elfogadta Papp László polgármester erről szóló előterjesztését. Kruppa Tamás, a Hajdúdorogi Metropólia általános püspöki helynöke a múlt héten úgy nyilatkozott a Debrecen Televíziónak, hogy az épületek állapotát előzetesen már felmérték, s azt állapították meg, hogy a felújításuk több száz millió forintba kerül majd.

A görögkatolikus egyház már évek óta kollégiumi gondokkal küszködik, így az egykori hotelt kollégiumként üzemeltetik majd. A másik épületben az érsekség különböző hivatalai és irodái kapnak helyet. A jövőben ez lesz a Hajdúdorogi Egyházmegye érseki központja. A püspöki helynök azt is elmondta, hogy a felújításokhoz és átalakításokhoz kormányzati segítséget remélnek.

És kapnak is – jelentette be hétfői debreceni látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány ugyanis határozott a metropólia megalakulásával kapcsolatos infrastruktúra kialakítása érdekében a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról.

A kormányhatározat értelmében idén 810 millió forintot kapnak beruházásaik megvalósításához a görögkatolikusok. Arról is döntöttek, hogy a következő évben 1 milliárd 100 millió forintot,  2017-ben pedig további 390 millió forintot különítenek el erre a célra az ország költségvetéséből.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ellátogatott a görögkatolikus püspöki helynökségre is, majd sajtótájékoztatót tartott a kormány és a debreceni görögkatolikus egyház együttműködéséről Kocsis Fülöp érsekkel a Cívisház épületében.

Kocsis Fülöp: nem csak a templomban élünk

Kocsi Fülöp köszönő szavaiban szólt arról, mennyire fontosnak tartja ezt a lehetőséget arra, hogy az egyház fejlődjön. Mint mondta: nagy csodaként élik meg ezeket a napokat, hónapokat a görögkatolikusok. Felidézte azt, amikor a máriapócsi csodatevő ikont országjáró körútra indították, melyen ő maga is végigkísérte az ikont, s melynek végén érkezett a hír, hogy Ferenc pápa megalapította a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a Hajdúdorogi Metropóliát.

– A csodák sorozata azóta is folytatódik. Sokat jelentett Debrecen támogatása is. Külön öröm volt, hogy ellenszavazat nélkül megszavazta a közgyűlés a két épület használatba adását – mondta Kocsis Fülöp, aki felidézte azt is, hogy Debrecen száz éve is örült a görögkatolikusok letelepedésének. – Akkor ugyanebben az épületben, a Cívisház épületében béreltek helyiségeket – idézte fel az érsek, aki kitért a történelmi körülményekre, a Romániából érkezett bombával elkövetett merényletre is.

– Mi most visszatértünk, s itt alakítottunk ki egy kis helynökségi irodát. Az erkélyéről látszik a két épület, melyeket szándékaink szerint élettel szeretnénk megtölteni. Kollégiumot, roma szakkollégiumot, a lakosság számára lelkiegészség-házat szeretnék létrehozni. Nem csak a templomban élünk, hanem az egész országot szeretnénk az evangélium örömhírével boldogítani. Köszönöm a városnak az épületet –  mondta Kocsis Fülöp hozzátéve, hogy mivel ezek az épületek több éve nem voltak használatban, sokba fog kerülni a rendbetételük.

Az érsek arról is szólt, hogy ezért a miniszterelnökhöz fordult levelével, és kérte a támogatását. S gondolatai zárásaként azt is elmondta, meglátása szerint Debrecenben különleges helyzet van, hiszen új püspöke van a reformátusoknak, „én is idekerültem, s vélhetően a nyugdíjba vonuló Bosák Nándor püspök úr helyére is fiatalabb püspöke érkezik a római katolikusoknak”.

Orbán Viktor: az országnak ilyen szilárd pillérekre van szüksége

– Láthatják, az ember küld egy gratuláló levelet, és máris egy ingatlanfejlesztésben találja magát… – szólította meg a sajtótájékoztató közönségét Orbán Viktor miniszterelnök, majd komolyra fordítva a szót felidézte, hogy pünkösdhöz közeledünk, ami a Szentlélek kiáramlásának napja.

– Olyan egyházról van szó, mely hosszú, és kitartó küzdelmet folytatott, hogy magyar nyelven szólhasson a híveihez – emlékeztetett beszédében a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az állami és az egyházi alkalom találkozott ezen a napon.

Hangsúlyozta, azzal, hogy a metropóliát Ferenc pápa létrehozta, egy újabb erős pillére lett az egyháznak Magyarországon. – Az országnak ilyen szilárd pillérekre van szüksége ahhoz, hogy keresztény ország lehessen, s ezért is foglaltuk bele a kereszténység gondolatát is az alaptörvénybe.

– A kereszténység minden ágával és bogával együtt elválaszthatatlan a történelmünktől – mondta Orbán Viktor. – Nem azért vagyunk európaiak, mert területileg Európához tartozunk, hanem azért, mert keresztények vagyunk.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy létezik egy világos magyar történelmi tapasztalat: az ország mindig is akkor volt erős, amikor az állam nem ellenségének, hanem szövetségének tekintette az egyházakat. – Ezért is tartottuk fontosnak ezt a megállapodást, hiszen olyan értékekről van szó, melyekre a 21. században is szüksége lesz az országnak. A görögkatolikus egyház a magyar kultúra, oktatás fontos szereplője volt korábban is, és meggyőződésünk, reményeink szerint ezúttal is hozzájárul az egyház, a Vatikán és Magyarország együttműködéséhez.

Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/tobb-mint-ketmilliard-forintot-kap-a-debrec...