Jelenlegi hely

Címlap

Fontosabb események 2015-ben 5.

2015. 03. 23-án, ünnepélyes szentmisén, több száz hívő jelenlétében hirdették ki a Ferenc pápa által alapított Hajdúdorogi Metropólia megalakulását hétfőn a hajdúdorogi görög katolikus székesegyházban.

A március 20-án meghozott pápai döntést hivatalosan Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa jelentette be a szertartás után a hívekkel zsúfolásig megtelt templomban. Az eseményen részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi római katolikus püspök is.

A magyar kormányt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár képviselte.
 

A pápa a magyarországi görög katolikusoknak alapított – a rangban a római katolikus érsekségnek megfelelő – Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház központjává a Hajdúdorogi Egyházmegyét emelte debreceni székhellyel, élére pedig első metropolitaként Kocsis Fülöp megyés püspököt nevezte ki.

Sandri bíboros köszöntő beszédében kiemelte: a mostani metropólia létrejötte után a magyarországi görögkatolikus egyház már nem az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye leányegyháza, hanem testvéregyháza. A metropólia szó ugyanakkor anyaváros jelentéssel bír, mely jól fejezi ki az egyház belső szándékát ezzel az elnevezéssel: miként az anyaságnak, úgy ennek is egy mély és elkötelezett szolgálatnak kell lennie.

Beszédét követően Sandri bíboros átadta Ferenc pápa ajándékait az új érsek-metropolitának: egy kelyhet és egy diszkoszt az eukarisztikus egység jelképeként, s a családszinódus ezüst emlékérmét, utalva a magyarországi görögkatolikusok új, nagy családjára.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmondta: még mindig megrendülten áll e csoda előtt az egész görögkatolikus egyház, s kiváltképp ő maga, aki néhány éve még egyszerű, elvonult szerzetesi életre vágyott, most pedig itt áll e történelmi pillanatban Magyarország első görögkatolikus metropolitájaként. Majd hozzátette: még nem tudja, pontosan mi vár rá, de készen áll a feladatra: „Éppen az én égi Édesanyámat követem ebben, aki az Örömhírvétel pillanatában még kevésbé értette az eseményt, látta a jövőt, mégis azt mondta: Legyen nekem a te igéd szerint.” Ugyanakkor kihangsúlyozta, senki nem gondolja, hogy ügyes taktikai vagy diplomáciai lépések állnak a metropólia megalakulása mögött. Sokkal inkább a háromszáz évvel ezelőtti eseményekhez mérhetők a történtek: akkor kegyhellyé lett Máriapócs, most metropóliává Hajdúdorog.

Ferenc pápa március 20-án alapította meg a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a Hajdúdorogi Metropóliát. A Szentatya ugyanezen hatállyal Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspököt nevezte ki a Hajdúdorogi Metropólia első metropolitájává, a metropólia székhelyévé pedig Debrecent tette meg.

Ferenc pápa ezzel együtt a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, első püspökének Orosz Atanázt nevezte ki. Megalapította továbbá a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből a Nyíregyházi Egyházmegyét, annak apostoli adminisztrátorává Orosz Atanázt nevezte ki.

Magyarországon eddig a görögkatolikus egyház számára két egyházkormányzati egység állt fent: az 1912-ben alapított Hajdúdorogi Egyházmegye, illetve a Miskolci Apostoli Exarchátus. Előbbit Kocsis Fülöp püspök, utóbbit Orosz Atanáz püspök-exarcha vezette.

A mostani ünnepi kihirdetést a későbbiekben az érsek-metropolitiai beiktatás további lépcsőfokai követik.

Forrás és videó: http://www.dehir.hu/belfold/ferenc-papa-ajandekokat-is-kuldott-a-magyaro...