Jelenlegi hely

Címlap

Nyárvégi gondolatok

Az utolsó nyári napokat töltjük. A nagy meleg ellenére nehéz elképzelni, hogy két nap múlva szeptember 1. Az egyházi év kezdete, és a tanév valamint a meteorológiai ősz kezdete. Eltelt az év 2/3 része. Mi van mögöttünk és mi van előttünk? Az augusztus a nagy meleg ellenére igen mozgalmas hónap volt.
Négy nagy ünnepünk volt: Úrszínváltozás augusztus 6-án, augusztus 15. Nagyboldogasszony, államalapítás augusztus 20-án, Keresztelő Szent János próféta fejevétele augusztus 29-én. Augusztus 30-án pedig tanévnyitóval zárult a hónap. Ez utóbbi esemény jelentőségét jól kifejezte, hogy a szentmisén a későn jövőknek már nem jutott hely.

Augusztus 15-én a Nagyboldogasszony napi búcsún zarándoklattal vettünk részt, mely egyben a könnyezés 300 éves ünnepség sorozatának központi ünnepsége is volt.
Az ünnepi szentmisét a következő linken láthatjuk: https://www.youtube.com/watch?v=EjbRMbEuns8
Ez a link pedig a leírás az ünnepség lefolyásáról (Máriapócs honlap): http://www.mariapocskegyhely.hu/?q=node/1570

Augusztus 20-án este 18 órakor kezdődött a város főterén a Szent István szobornál az ünnepi megemlékezés. A kulturális műsorokat követően sor került az új kenyér megszentelésére.A görögkatolikus egyház - a hagyományainknak megfelelően- kezdte, majd a református, az evangélikus és végül a római katolikus egyház folytatta az új kenyér megáldását, melyből aztán a jelenlévők mind kaptak pár darabot. Ezt követően a Szent István szobor koszorúzására került sor, nagy nemzeti énekeink tárogatón történt előadása mellett.

A közvetlenül előttünk álló események, illetve ünnepeink: Szeptember 6. vasárnap délelőtt templombúcsú Szegeden (Szent Rozália), utazás egyénileg. A vasárnapi szentmise délután 5 órakor lesz megtartva. Szeptember 8-án Szűz Mária születésnapja (Kisboldogasszony) ünnepe, szeptember 14. a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe (szentmisék a szokásos hirdetések szerint).