Jelenlegi hely

Címlap

A Kecskeméti Görögkatolikus Egyházközség az én gyermekem...

Emlékezés az alapítás 5. évfordulójának ünneplésére

A Kecskeméti Görögkatolikus Egyházközség az én gyermekem és egyidős velem. Ugyanis püspöki szolgálatom éppen abban az esztendőben kezdődött, amikor létrejött ez az új egyházközség - korábban Szeged, szülővárosom parókiájának filiája -, ráadásul a legelső jelentős püspöki rendelkezéseim egyike volt ez a megalapítás. Hogyne állna közel a szívemhez!

Hazautaztomban elég, ha a vonat Kecskemétre ér, s máris jóleső érzéssel hallom az ismerős hangzókat, s magam is hamar újra "szögediesen" kezdök beszélni. Persze, egy főpásztor ne legyen ennyire részrehajló. Nyilván nem magam miatt tekintek megkülönböztetett szeretettel erre a kicsiny, de igen dinamikusan fejlődő közösségre. Hiszem, hogy az Úr Isten is gyönyörködik abban, ha családok összejönnek közös imádságra, ha fiatalok egymást is szeretve szívesen kapcsolódnak be az egyház imáiba. Ez az igazi útja a missziónak, az egyház terjedésének. Lehet sokféle program, lelkipásztori törekvés és ügyeskedés, ami igazán előreviszi egy közösség fejlődését, ami igazán erősíti a közösségi szálakat, ami igazán vonzó és lelkeket Istenhez vezető lehet, az a közös imádság.

Egyelőre vendégként élünk a nagy testvér, a római katolikus egyház jóvoltából a Szent Család plébánia templomában. Nagy reményeket fűzünk azonban ahhoz, hogy nem is olyan soká nekünk is lehet saját kis templomunk, közösségi házunk, parókiánk. Ez, persze, most még csak álom, de mi merünk nagyot álmodni, s hisszük, hogy ha ez párosul az Istenbe vetett bizalmunkkal, akkor Ő gyümölcsöző módon meg is áldja azt.

+ Fülöp

hajdúdorogi püspök